Help with my computer's slowness

Do you have a technical question that doesn't really fit a specific console? Want some general info on electronics, hacking, making cookies, etc? Here's the place to ask! Go nuts.

Moderator: Moderators

User avatar
gamer2
Senior Member
Posts: 3611
Joined: Tue Jul 27, 2004 12:38 pm
Location: You spam, SANTA Jason gets you!
Contact:

Help with my computer's slowness

Post by gamer2 » Sat Aug 26, 2006 1:57 pm

Ok, The Help i need is couse my compurter is a POS. Its slow as heck.

I have 128mb ram
a AMD Athlon K6 processor, clocked at 455mhz
And windows 2000, Professional

Image
thats my CPU usage, and its pretty high.

Is my computer's ram and CPU adequate for Windows 2000, or should i downgrade to ME or 98/98se?

And how do i find out what the companies that made my Video, and sound cards are?

Should i buy a new computer or a Mac? :lol:
Image
Image

User avatar
ShockSlayer
Niblet 64
Posts: 5059
Joined: Thu Jun 29, 2006 12:47 pm
Location: In my inbox.

Post by ShockSlayer » Sat Aug 26, 2006 2:11 pm

Man, that sucks.

Buy a new computer.

SS
http://twitter.com/ShockSlayer" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
paul4990
Posts: 510
Joined: Sun Oct 30, 2005 2:21 pm
Location: Greater Manchester
Contact:

Post by paul4990 » Sat Aug 26, 2006 2:32 pm

post a pic of your processes

User avatar
bicostp
Moderator
Posts: 10491
Joined: Mon Mar 07, 2005 5:47 pm
Steam ID: bicostp
Location: Spamalot
Contact:

Post by bicostp » Sat Aug 26, 2006 2:49 pm

1. Run ad-aware

2. Open MSconfig (type msconfig in the Run... windowq) and disable startup junk you don't need

3. Buy more RAM. RAM is good.

4. If you have junk running like AIM or gamespy, and you don't absolutely <i>need</i> it, disable it.

5. Gownload HijackThis! (find it on Google) and post a copy of its log file here. Maybe there's some things on there I can spot.

6. If you are doubtful about if you need a process running or not, put it in Google. You'll get links to at least a couple process information sites.

My old PC was a P3 500 with 256 MB of RAM and Windows 2000, but it only hit high processor use levels like that when I used Photoshop or some other huge program. There's definitely something running that shouldn't be. Best fix?

<img src="http://images.tribe.net/tribe/upload/ph ... 49c.medium"> Get a Mac.
(old logo > solid color logo)
Last edited by bicostp on Sat Aug 26, 2006 7:58 pm, edited 1 time in total.

User avatar
gamer2
Senior Member
Posts: 3611
Joined: Tue Jul 27, 2004 12:38 pm
Location: You spam, SANTA Jason gets you!
Contact:

Post by gamer2 » Sat Aug 26, 2006 2:54 pm

It gets that high only when im on the interweb. Anyother time it stays below 20%
Image
Image

User avatar
Sparkfist
Forum Administrator
Posts: 6754
Joined: Tue Apr 20, 2004 7:12 am
Location: Michigan
Contact:

Post by Sparkfist » Sat Aug 26, 2006 5:34 pm

Got a simple solution, delete Windows 2000. Really if you have over 50 percent ram usage all the time you either need to add more ram or you need to get an OS that can properly manage ram. One last thing is that your CPU is only 200MHz faster then the minimum speed for running an NT based OS.

Consider a new use for the computer, or consider a new OS.
vskid wrote:Nerd = likes school, does all their homework, dies if they don't get 100% on every assignment
Geek = likes technology, dies if the power goes out and his UPS dies too

I am a geek.

Harshboy
Portablizer
Posts: 3610
Joined: Tue Oct 11, 2005 3:44 pm

Post by Harshboy » Sat Aug 26, 2006 5:55 pm

Wow...20% thats bad...mine uses about 3% all the time :lol:

User avatar
blackbox_dev
Senior Member
Posts: 1906
Joined: Sun Jan 15, 2006 5:19 pm
Location: Formerly known as iam7805

Post by blackbox_dev » Sat Aug 26, 2006 6:03 pm

You really have three choices here:

A) More RAM

B) Windows 98 SE

C) Linux
I'd imagine right now you wish you were a cuttlefish...

Harshboy
Portablizer
Posts: 3610
Joined: Tue Oct 11, 2005 3:44 pm

Post by Harshboy » Sat Aug 26, 2006 6:15 pm

Either way i'd go with A&B or A&C. Windows 98 SE is in my opinion the best Windows OS EVER!

User avatar
totokan
Senior Member
Posts: 1785
Joined: Wed May 18, 2005 12:29 pm
Location: 127.0.0.1
Contact:

Post by totokan » Sat Aug 26, 2006 6:16 pm

No, 98 is worst os evar. 95 is best.
Shhh! I'm not officially back yet.

User avatar
Sparkfist
Forum Administrator
Posts: 6754
Joined: Tue Apr 20, 2004 7:12 am
Location: Michigan
Contact:

Post by Sparkfist » Sat Aug 26, 2006 7:25 pm

totokan wrote:No, 98 is worst os evar. 95 is best.
Guys, guys, we all know that Windows ME (millenium) is the worst version ever created. As for the best. 98 is best for old DOS and windows games, 2000 is for the conformer and business person, XP is for the poser and Media Edition is for the wanta-be Apple person.
vskid wrote:Nerd = likes school, does all their homework, dies if they don't get 100% on every assignment
Geek = likes technology, dies if the power goes out and his UPS dies too

I am a geek.

User avatar
Klefmung
Senior Member
Posts: 1517
Joined: Fri Aug 05, 2005 12:23 am
Location: Crystal palace
Contact:

Post by Klefmung » Sat Aug 26, 2006 7:38 pm

I should really downgrade to 3.0. My first OS ever, and still my favorite. =/
gannon wrote:hmm... *ponders about power abuse* :P
benheck wrote:Wow, guess I should have searched my own forums! Oh wait, I don't have to since the rules don't apply to me ;)

User avatar
gamer2
Senior Member
Posts: 3611
Joined: Tue Jul 27, 2004 12:38 pm
Location: You spam, SANTA Jason gets you!
Contact:

Post by gamer2 » Sat Aug 26, 2006 8:50 pm

well then, if i downgrade ill need to know what my compents are. How do i find out?

G2
Image
Image

User avatar
Indigno
Posts: 442
Joined: Wed Jul 05, 2006 7:31 pm
Contact:

Post by Indigno » Sat Aug 26, 2006 9:13 pm

You don't need to downgrade. I had a 533 mhz processor running XP and Flash MX 2004 constantly and I consider it my most stable computer I've ever had. Look, just run housecall, turn off background programs not in use, and get some more, high speed ram and a decent video card. I mean, most PC's about that speed can do most anything except gaming. The only reason I upgrade is to game, otherwise I'd hang on to my old systems.
Getting a tan while everyone else is in a blizzard... >.<

User avatar
gamer2
Senior Member
Posts: 3611
Joined: Tue Jul 27, 2004 12:38 pm
Location: You spam, SANTA Jason gets you!
Contact:

Post by gamer2 » Sat Aug 26, 2006 9:25 pm

That costs money, and i think both my ram ports are full.
Image
Image

Post Reply